PARADICSOM TÉLIRE – indul a befőzés!

Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készülhet a házi paradicsomlé és paradicsompüré, a darabos paradicsom, a ketchup és megannyi fűszeres variáns. Nemcsak hogy finomabb lesz a boltinál, de olcsóbb is, egészségesebb is. Megéri a fáradozást, vágjunk bele!
Télen sem kell lemondani a paradicsomos ételekről. Elég levenni a kamra polcáról a befőttesüveget, és főhet-sülhet a paradicsomleves, a töltött paprika, a lecsó, a pizza vagy a milánói.
Paradicsom mindennap az egészségért
Mitől olyan egészséges a paradicsom? Magas C-vitamin-tartalma mellett A-, E- és B-vitaminokban is gazdag. Jó forrása az ásványi anyagoknak, például a magnéziumnak, vasnak, kalciumnak, foszfornak és káliumnak. Az egészségre gyakorolt jótékony hatását azonban elsősorban a benne található likopin-vegyületnek köszönheti.
Ez a karotinoidfajta erős antioxidáns, lassítja az öregedési folyamatokat, normalizálja a vérnyomást, javítja az erek állapotát, csökkenti a stressz és a depresszió tüneteit. Ráadásul a likopin a paradicsom feldolgozott formáiból könnyebben szívódik fel a szervezetben – ezért is érdemes befőzni!
Jó tudni:
- Befőzéshez érdemes kifejezetten befőző-paradicsomot választani: gömbölyű, lédús, közepes méretű, hibátlan paradicsomokat.
- Legyen érett, de ne túlérett a paradicsom! Az érett paradicsom illatos, nem túl kemény, enyhe nyomásra érezni, hogy lágy húsú.
- A hűtőszekrényben tárolt paradicsom sokat veszíthet aromájából, ezért inkább a kamrában vagy a konyhapulton érdemes tartani befőzés előtt.
- Hasznos lehet néhány napig állni hagyni a leszedett paradicsomot, mert könnyebb lesz majd feldolgozni, mint a frisset.
Induljon a paradicsom-befőzés!
Eszközök, amelyekre szükség lesz:
Paradicsompasszírozó. Választható fa, műanyag vagy fém passzírozó, univerzális többféle betéttel. Húsdarálóval is dolgozhatunk, vásárolható hozzá direkt passzírozó betét.
Befőttesüvegek, palackok. Ezek jövőre, a következő befőzésnél újra felhasználhatók!
Fazekak, lábasok. Ha nagybani a befőzés, érdemes több nagyobb méretű fazekat használni, gyorsabban elkészül a paradicsomlé.
Szeletelők, hámozók. Mindig jól jön néhány profi eszköz a zöldség- és gyümölcsfeldolgozáshoz.
Fakanalak, merőkanalak. Ha nincs otthon megfelelő méretű, ideje beszerezni!
A szárazdunszt
Az üvegek legyenek teljesen csíramentesek, tiszták. A befőzött paradicsomot forrón kell az üvegbe tölteni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, majd pokrócba bugyolálva hagyni kihűlni. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, nem lesz szükség tartósítószerekre!
A paradicsompasszírozás
A paradicsomot szűrőkanálon is át lehet nyomkodni, de ez hosszadalmas és kényelmetlen módszer. A paradicsompasszírozó használata gyorsítja és kényelmesebbé teszi a munkát, még a paradicsom héját sem kell eltávolítani. Vagy még a nyers, feldarabolt paradicsomból préselhető ki a leve, és utána főzhető, vagy a már főtt, forró paradicsomokat kell átpasszírozni, és kicsit tovább főzni a levét.
A főzés menete
Befőzés előtt a paradicsomokat folyó vízben alaposan meg kell mosni, a zöld kocsányát el kell távolítani. A paradicsom levét addig kell főzni, amíg el nem fő a habja. Paradicsomlé készítéséhez nem érdemes túl sokáig forralni, így ízletesebb és vitamindúsabb marad. Ha sűrűbb paradicsomszósz a cél, akkor hosszabb főzési idővel kell számolni. Lehet édesíteni, savanyítani, sózni és fűszerezni egyéni ízlés szerint.
Milyen fűszerek illenek a paradicsomhoz?
Oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, babér, zeller, petrezselyem, bors. Ezek mind jól illenek a paradicsom zamatához. Lehet kísérletezni különleges ízekkel, akkor jöhet például a fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors is! Azért maradjon néhány üveg natúr paradicsomlé is, hogy mindenhez fel lehessen használni, fűszerezni akár utólag is lehet.
Variációk paradicsomra
PARADICSOMLÉ. Ezt a legegyszerűbb elkészíteni: mosás, passzírozás és 15 perc forralás után már tölthető is az előkészített üvegekbe.
DARABOS PARADICSOM. Az érett paradicsomokat vágjuk darabokra, a kisebbek maradhatnak egészben, és főzzük 20-25 percig. Töltsük üvegekbe, majd szárazon dunsztoljuk ki.
HÁZI KETCHUP. Válasszunk széles és magas falú fazekat. A feldarabolt paradicsomhoz adjunk cukrot, ecetet, sót, és forraljuk 30 percig. Nem kell lefedni, hadd távozzon a gőz. Csípős ketchuphoz egy mokkáskanál chilliport keverjünk hozzá. Készíthető paprikával, vöröshagymával, különböző fűszerekkel is, ekkor érdemes botmixerrel összeturmixolni elrakás előtt.