Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
+36-70-546-6632

BOGRÁCSOZÁS

A bográcsozás igazi magyar gasztrohagyomány, rá lehet kapni az ízére! Télen és nyáron is űzhető, szűk családi körben, nagyobb baráti társaságban, vagy akár egy nagyszabású rendezvényen. Hogy a pörkölt, a gulyás, a paprikás krumpli, a lecsó vagy a halászlé is remek legyen, válasszuk ki hozzá a tökéletes bográcsot, a legjobb tűzifát és a legfinomabb alapanyagokat.


Ahány ház, annyi bogrács

A szakácstehetség mellett a legfontosabb a tökéletes bogrács kiválasztása. Nem mindegy, hogy milyen anyagból készült, milyen étel rotyog majd benne, és hány főt kell kiszolgálnia.
Ha a formáját nézzük, könnyű a választás. Kétféle elterjedt típust találhatunk: a bajai és az alföldi bográcsot. A bajai bogrács kifejezetten halászlé főzésére lett kialakítva. Alul szélesebb, felül szűkebb formájú, hogy az étel hosszabb ideig tudjon magasabb hőfokon főni, és közben ne veszítsen túl sok levet. Az alföldi bogrács épp ellentéte a bajainak: alul keskenyebb, felül szélesebb, intenzívebb ízt ad majd az elkészült ételeknek.
A méret a lényeg?
Aki gyakran gyújt alá, annak érdemes többféle méretű bográcsot is beszereznie. Ha csak a szűk család bográcsozik, felesleges nagyméretű üstben főzni, mert könnyen leég a belevaló, és a tisztítása is nehézkesebb. Kis vendégséghez célszerű kisebbet, például 3-6 literest választani, nagyobb baráti összejövetelekre jöhet az akár 20-40 literes is.
Bográcsfajták
Vasbogrács. Vastag anyagának köszönhetően nagyon jó a hőátadása. Általában védőanyaggal van bevonva, ezért fontos használat előtt kiégetni, többször is átmosni. Figyelni kell arra, hogy rozsdásodásra hajlamos, főleg, ha keveset van használva. Érdemes zsírral átkenni, és úgy tárolni.
Rozsdamentes bogrács. Mutatós, könnyű tisztítani, nevéből is adódik, hogy nem rozsdásodik, és hosszú évekig használható biztonságosan.
Zománcozott bogrács. Könnyű bogrács, és könnyen is tisztítható. Kedvező az ára, de nem annyira tartós. Azok számára ideális, akik ritkán, évente csak néhány hétvégére kapják elő az üstöt.
Rézbogrács. Remekül elosztja a hőt, az étel gyorsabban megfő benne, mint más bográcsban, egyedül a savas ételeket nem szereti. Használat után jól át kell törölni szárazra, így sokáig ép marad a felülete.
Amire még szükség lesz:
Bográcsállvány, amelyből forgathatót is lehet kapni, hogy egyenletesen érje a láng a bográcsot.
A bográcshoz méretben passzoló fedőről sem szabad megfeledkezni!
A lángőr jó szolgálatot tehet, ha az időjárás csalóka, és nem találni teljesen szélvédett helyet a szabadtéri főzéshez.
És persze a sütés-főzés alapvető kellékei, a fakanalak, forgatólapátok, sütőkesztyűk, kések, bárdok sem hiányozhatnak.
Gyújtsunk alá!
A tűzrakáshoz szélcsendes helyet kell keresni. A láng ne legyen túl nagy, ne legyen szélesebb a bográcsnál, és ne érjen hozzá az aljához. A legjobb az egyenletesen izzó, forró parázs, amelyben csak néhány faág tüze ég. (Kivételért kiált a halászlé, mert szereti a nagy tüzet.) Az sem mindegy, hogy milyen magasra állítjuk a tűzhelyen a bográcsot. Ha túl magasan van, lassabban fő benne az étel, a tűzhöz túl közel lévő viszont könnyen odakozmálhat. Ideális magasságban is gyakran kell forgatni a bográcsot, hogy ne égjen le az étel.
Mi főjön a bográcsban?
A legtöbb magyaros étel szereti a bográcsot, de bármilyen egytálétel megfőzhető benne. A hagyományos elkészítéshez képest a különbség annyi, hogy a főzési idő hosszabb lesz. Ez kissé korrigálható a bogrács magasságának és a tűz erejének beállításával.
Melyek a klasszikus bográcsos ételek?
Halászlé, palócleves, betyárleves, lecsó, pörkölt, gulyás, paprikás krumpli, pacal, slambuc, mindenféle káposztás étel, például az erdélyi lucskos káposzta, de jöhet a sólet is. A magyaros ízek mellett megfér a chilis bab, az ír marharagu vagy éppen a paella.
5 extra tipp
A jó tűzhöz az akácfa a legjobb! Könnyen lángra kap, és nagyszerűen ég, ráadásul remek ízt az ételeknek.
Bográcsba nem való az olaj, inkább a zsírt és a szalonnát szereti.
A bográcsot csak háromnegyed részig kell megtölteni, így kényelmesen elkészíthető benne az étel.
Gyorsabban puhul a hús, ha először egy kis alkoholban, sörben vagy borban van rotyogtatva, elforrás után felönthető vízzel.
A pirospaprika csak a legvégén kerüljön az ételbe, mert ha sokáig fő, odakap és megkeseredik.

Miért jó bográcsban főzni?

Ön is szeret a szabadban főzni? Fontos Önnek, hogy jó levegőn legyen a család és az ebéd is különlegesen finom legyen? Esetleg gyakran jár kirándulni, de ilyenkor sem szeretne lemondani a főtt ételről? Akkor a bogrács segít majd Önnek!

bográcsban való főzés meglehetősen nagy múltra tekint vissza, hiszen ez az eszköz lehetőséget ad arra, hogy a szabad ég alatt is elkészülhessenek nagyobb adag ételek. Míg annak idején például a pusztai étkezésbe lehetett ezzel új színt lopni, addig a bogrács manapság az ünnepségek, családi ebédek elengedhetetlen kellékévé vált. Hovatovább, ez az eszköz nem csak az étkezéseknél, de akár a lekvár főzésnél is hasznára válhat.

Miért ne próbálná ki Ön is? A bogrács lehetőséget nyújt arra, hogy új ízeket fedezzen fel, ráadásul azoknak, akik még nem próbálták, szabadtéri főzés hatalmas élmény a konyhai változathoz képest. Nálunk lehetősége van arra, hogy megvásárolja azt a bográcsot, amely legjobban szolgálja az igényeit! Rendeljen tőlünk bizalommal!

Rendezés:
Nézet:
Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek