Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
+36-70-546-6632

Hogyan készül egy igazán jó tea?

Hogyan készül egy igazán jó tea?

A teafőzés egyszerű feladat, mégis sok minden befolyásolja azt, hogy egy hétköznapi forró ital helyett minőségi ízélményt nyújtó tea készüljön. Nem mindegy, hogy milyen teát választunk, milyen arányban keverjük, mennyi ideig áztatjuk, mivel ízesítjük, vagy hogyan tároljuk. Apró trükkök és tippek egy igazán jó teához.

Milyen teát válasszunk?

Az üzletek polcain rengeteg tea található, ezek 6 fő fajtából tevődnek össze. Elsősorban a feldolgozási módszer, az oxidációs szint az, ami miatt a teacserjékből egészen más ízvilágú teák születhetnek. (A tealevelek oxidációja hasonló ahhoz, ahogyan egy-egy gyümölcs megbarnul a levegőn a leszedése vagy félbevágása után.)

Fekete tea
A tea leveleit fonnyasztják, sodorják, és folyamatos ellenőrzés mellett hosszan hagyják oxidálódni. A fekete tea erős aromájú ital, koffeintartalma gyorsan felszívódik, a testre élénkítő, melegítő hatással van. Ideális reggeli ital.

Zöld tea
Abban különbözik a fekete teától, hogy a levelek csak minimális oxidáción esnek át. Azonnal hőkezelik őket sütéssel vagy gőzöléssel, így megőrzik eredeti színüket, frissességüket. Ez a tea is gazdag koffeinben, de fokozatosan, lassan szívódik fel. Sok vitamint, antioxidánst tartalmaz.

Fehér tea
A teák közül a fehér tea a legkevésbé feldolgozott. Fiatal levelekből áll, amelyek alig vagy egyáltalán nem oxidálódtak. Lágy ízű, jellegzetes aromájú különlegesség, nem tartalmaz koffeint. Szelíd ízéhez jól passzolnak a gyümölcsök, ezért kiváló gyümölcsteák készíthetők belőle.

Sárga tea
Előállítása hasonló a zöld teáéhoz. A levágott leveleket kissé hosszabb ideig fonnyasztják, még nedvesen vászonnal letakarják, ez segíti elő a sárgulási folyamatot. A sárga teák ízében benne van a zöld teák frissessége és a fehér teák lágysága. Igazi ínyencség!

Oolong tea
A „fekete sárkány”. Az Oolong tea a fekete és zöld teák között helyezkedik el. Kicsit hagyják oxidálódni, mielőtt gőzölik, de nem olyan mértékben, mint a fekete teákat. Íze az oxidáció szintjétől függően változik, lehet lágy és krémes, édeskés vagy virágosabb is. Alacsony a koffeintartalma, délután is fogyasztható.

Puer tea
Kétféle puer tea létezik: az oxidációmentes zöld és az oxidált fekete. A zöld puer virágos, gyümölcsös, könnyedebb ízű, a fekete karakteresebb, fűszeresebb tea. Kávé helyett is ideális, kíméli a gyomrot, és úgy biztosít éberséget, hogy közben nem pörget túl.

Egy csésze finom tea

A szálas teafűből készült teák a legfinomabbak, a belőlük kioldódó ízek és aromák adják az igazi teaélményt. Először mindig a teafüvet kell a csészébe vagy a teáskannába helyezni, és arra önteni a megfelelő hőmérsékletű vizet. 1 csésze (250 ml) teához általában 1 teáskanálnyi (2 gramm) teafű szükséges. A lágyabb fehér teákból 2 teáskanálnyit is beletehetünk.

A tealeveleket szabadon beleszórhatjuk a csészébe vagy a kannába, de használhatunk különböző szűrőket, teatojásokat, tealabdákat. Ezek segítenek majd az áztatási idő leteltével eltávolítani a teafüvet.

Teatipp:
Olyan edényt érdemes használni, amelyben mást nem főzünk, csak teát. A legjobb a porcelán, a kerámia vagy az üveg edény, a fémet lehetőleg kerülni kell.

Milyen hőmérsékletű vízben és meddig ázzon a teafű?

·       Fekete tea: 100 °C hőmérsékleten 3-5 perc áztatás

·       Zöld tea: 70-80 °C hőmérsékleten 1-3 perc áztatás

·       Fehér tea: 70-80 °C hőmérsékleten 3-5 perc áztatás

·       Sárga tea: 70-80 °C hőmérsékleten 1-3 perc áztatás

·       Oolong tea: 80-90 °C hőmérsékleten 3-5 perc áztatás

·       Puer tea: 100 °C hőmérsékleten 2-5 perc áztatás

 

Teatipp:
Ha nincs vízhőmérő a forralón vagy a teafőzőn, akkor a buborékok mérete adhat irányt. Az apró buborékok 70 °C-nál jelennek meg, a nagy buboréksorok már kb. 85-90 °C-t jeleznek.

Átlagosan 3-5 percig ajánlott a teafű áztatása, de ha erősebb ízű teát szeretnénk, hosszabb időre is a vízben lehet hagyni. Azonban túl sokáig nem szabad áztatni, mert akkor savasabb, kesernyésebb lehet a tea íze. A filteres és gyógyteáknál érdemes mindig a gyártó elkészítési javaslatát követni, mert eltérhet a fentiektől.

Teatipp:
Az sem mindegy, milyen vizet használunk a tea elkészítéséhez. Friss vizet forraljunk, mert a többször forralt vízben csökken a szén-dioxid-szint, ami megváltoztatja a teában található koffein és polifenolok karakterét. Ha van rá lehetőség, csapvíz helyett válasszunk szűrt vizet, forrásvizet vagy szénsavmentes ásványvizet.

A tea ízesítése

A karakteresebb teákat érdemes először ízesítés nélkül megkóstolni, hogy kiélvezhessük a tea eredeti aromáját. Ha ízesítjük, akkor a legjobb természetes alapanyagokat választani. Használhatunk mézet, fahéjat, lime-ot, citromot, narancslevet, mentalevelet, tejet, tejszínt is.

Teatipp:
Meleg italok stílusos édesítője lehet a kandiscukor, kandispálca. Már nemcsak hagyományos cukorból készülhet, beszerezhető vagy házilag elkészíthető például nyírfacukorból is. Különleges megjelenése, praktikus használata még kellemesebbé teszi a teázás élményét.

A tea tárolása

A tea számára a legjobb egy fény- és légmentesen záródó edény vagy zacskó. Kaphatók kifejezetten tea tárolására készült teaboxok, amelyekben a teafű vagy a filter hosszan megőrzi aromaanyagait. A teát tartsuk távol az erősebb szagoktól, mert a tealeveleket elnyelik környezetük minden illatát.

Nemcsak finom, egészséges is!

A tea nemcsak az ízlelőbimbókra, az egészségre is pozitív hatással van. Tele van értékes antioxidánsokkal; ezek megkötik a szervezetben lévő káros szabadgyököket, amelyek különféle betegségek, tumoros elváltozások kialakulásához vezetnének. Erősítik az immunrendszert is, a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A tea hatóanyagai védik a szívet, csökkentik az infarktus, a stroke kockázatát, és még a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszanak.

Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek