Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
+36-70-546-6632

4 tipp az adventi készülődéshez

4 tipp az adventi készülődéshez

Idén mindenkinek kijár egy kicsit hosszabb, gondtalanabb ünneplés. Ideje már most ráhangolódni a karácsonyra! Hogy az adventi időszakot kevesebb stresszel és több izgalmas, jókedvű nappal tölthessük meg, íme néhány tipp a készülődéshez:

1. Nemcsak a hagyományos adventi koszorú mutat jól

Azoknak, akiknek nem túl jó a kézügyességük, vagy nem akarnak sokat bíbelődni a koszorú elkészítésével, egyszerű és látványos megoldás egy tortatál vagy egy kínálótálca. Erre tegyünk rá 4 vastagabb gyertyát, a tálat, tálcát pedig rakjuk tele fenyőágakkal, tobozokkal, almával, dióval, bogyókkal, szaloncukrokkal vagy karácsonyfadíszekkel. Vagy minddel együtt. Voilà, gyorsan megvan az ünnepi asztaldísz, mutatós és egyedi dizájnnal!

2. Adventi naptár egy kicsit másképp

A család minden tagjának készíthetünk egy-egy adventi naptárt. Jó móka lesz szövetkezni a gyerekekkel vagy a párunkkal a megkreálására. Bár a csokiból sosem elég, az adventi naptárba kerülhet más is. Például egy személyes üzenet: „Büszke vagyok rád!”. Egy közös programajánló: „Ma elmegyünk rénszarvast simogatni.” Egy elvégzendő feladat: „Színezd ki a képet, finomságra cserélheted a konyhában!” Vagy díszíthetjük különböző szavakkal a mézeskalácsokat, és ezeket rejthetjük el a naptárba.

Maga az adventi naptár is lehet rendhagyó. A szokványos ablakos megoldás helyett stílszerűen madzagra csíptethetünk fel kis piros zoknikat. Megszámozhatunk színes borítékokat az üzenetekhez, vagy szaloncukorpapírba csomagolhatjuk az apró meglepetéseket. A csillogó papírral bevont gyufásdoboz is remek ötlet, akár össze is ragaszthatók egy nagy kis dobozzá.

Tipp: Az adventi naptárba csoki helyett klassz alternatíva, ha a kedvenc fotónkból készítünk egy 24 darabos puzzle-t. Karácsonyra kész lesz a kirakós!

3. Desszert és karácsonyi dísz egyben

A karácsonyi sütemények nagy részét már napokkal, hetekkel előre meg lehet sütni. Megpuhul a mézeskalács, ünnepi illat lengi be a lakást, és sok idő felszabadul majd az igazi nagy sütés-főzéshez szentestére. Ha már nekilátunk a desszerteknek, akkor süssünk mézeskalácsot, habcsókot, cukormázas pillecukrot, citromos karikákat, linzercsillagokat és jó sok szaloncukrot. Ezekből mind kerülhet be a spájzba és fel a fára is!

Rumosdiós szaloncukor

Hozzávalók:

50 dkg cukor

15 dkg darált dió

10 dkg kakaó

50 dkg tejpor

15 dkg vaj

1,5 dl víz

0,5 dl rum (helyettesíthető rumaromával)

+ étcsokoládé a mázhoz (legalább 60%-os)

Elkészítés:

A cukrot felfőzzük a vízzel, kb. 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert tejport. Habverővel eldolgozzuk, majd egy-két perc elteltével lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a diót és a rumot, azután folyamatos kevergetés mellett a vajat is. Amikor sűrűsödni kezd, kivajazott tepsibe vagy tálra öntjük, elsimítjuk, és hagyjuk megdermedni. Vizes késsel vágjuk később formákra.

A csokoládébevonathoz a csokoládé 2/3 részét kis darabokra törjük, és vízgőz felett, közepes lángon felolvasztjuk. Az olvasztott csokoládét levesszük a gőzről, hozzákeverjük a maradék, apróra vágott vagy lereszelt csokoládét. Szép simára, fényesre keverjük, és azonnal mártani kezdjük a diós bonbonokat. Hűtőbe tesszük megdermedni, azután csomagolhatjuk is selyempapírba.

Tipp: Fogyókúrázóknak, diétázóknak a cukor felcserélhető édesítőre, a tejpor növényi tejre, a csokoládé diabetikusra.

4. Ajándékok a konyhából

Egyre népszerűbbek a gasztroajándékok! Érdemes többfélét készíteni, mert mindig akadhat egy váratlanul felbukkanó régi barát, szomszéd, munkatárs vagy akár egy új szerelem. Nem árt, ha van a spájzban néhány különleges meglepetés.

Milyen házi készítésű ajándékkal szolgálhatunk?

  • Egyszerű és igazán mutatós ajándék lehet a csatos üvegben átnyújtott levendulás cukor. Tegyünk egy kis levendulaágat a cukorba, és hagyjuk, hogy átvegye az illatát és a színét. Isteni zamatú és gyönyörű szép lila lesz.
  • Nagyon trendi, ha befőttesüvegbe rétegezzük egy sütemény vagy gyümölcsös tejberizs hozzávalóit, átkötjük színes szalaggal, és hozzácsatoljuk a receptet.
  • Készíthetünk különféle likőröket, fűszerkeverékeket, különleges aromájú ételecetet, fűszerolajat.
  • A már jól bevált házi lekvárok és szörpök is bekerülhetnek a díszes üvegekbe.
  • Mindenki örülne egy válogatásnak a spájzban várakozó karácsonyi sütikből! Fémdobozban, befőttesüvegben vagy celofánban, szárított naranccsal és fahéjrúddal is átadható.
  • Jól mutatnak még az üvegbe pakolt aszalt gyümölcsök, a kandírozott gyömbér vagy a házi müzli.
  • És persze nem maradhat ki a saját gyártású szaloncukor. Rumosdiós, narancsos, szilvás, zselés, kókuszos, marcipános, tejkaramellás.

Tipp: Ha mégsem jut idő a házi gasztroajándékok elkészítésére, akkor érdemes beszerezni néhány különleges csokoládét, sajtot vagy bort, hozzátenni pár extra konyhai kiegészítőt, máris kész a menő gasztrocsomag.

Kellemes készülődést, boldog ünnepeket!

Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek