Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
+36-70-546-6632

Nyári ízek télire – tippek a befőzéshez

Nyári ízek télire – tippek a befőzéshez

Míg régen a befőzés szükségszerű része volt a háztartási feladatoknak, hogy télire is legyen elég zöldség, gyümölcs a konyhában, manapság már igazi trendként hódít. Már nemcsak a lecsó és a baracklekvár áll üvegekben a kamra polcain, de különleges ízvilágú, egyedi fűszerezésű dzsemek, zselék, kompótok is készülnek.

Mire lesz szükség a befőzéshez?

1. Friss, gyümölcsökre, zöldségekre, fűszerekre, esetleg édesítő- vagy tartósítószerekre. Fontos, hogy a gyümölcsök és zöldségek épek, egészségesek legyenek. Túlérett, sérült, fonnyadt, ütődött, vagy már erjedésnek indult darabok nem használhatók a befőzéshez, mert az ezeken található romlást okozó mikrobák átkerülnek az ép gyümölcsökre, zöldségekre is.

2. Befőttesüvegekre, fedőkre, szűrőre, magozóra, lábasokra, üstökre, fakanalakra, présekre, gyümölcsmosókra. Ügyelni kell arra, hogy a befőttesüvegeken és a fedeleken ne legyen repedés vagy törés. A sérült üvegeket le kell selejtezni, és ép darabokat beszerezni helyettük. A régi, laza gumigyűrűket szintén le kell cserélni.

3. Nagy tisztaságra! A befőzés megkezdése előtt szükséges egy alapos takarítás, mert egy apró szennyeződéstől is megromolhat, bepenészesedhet az elkészült lekvár, befőtt. Az üvegeket, csavaros tetőket gondosan el kell mosni, fertőtleníteni vagy kiforrázni. A kimosott üvegeket nem szabad törölgetni, hanem szájjal lefelé tiszta konyharuhára kell állítani, vagy sütőben kiszárítani, hogy sterilek maradjanak.

Tipp:
A tisztára mosott befőttesüvegeket érdemes ecetes vízben is kifőzni, mert az ecet szinte az összes baktériumot elpusztítja.

Kezdődhet a befőzés!

Az eltenni kívánt gyümölcsöket, zöldségeket át kell válogatni, kivágni a hibás részeket. Néhány percig tiszta vízben áztatni, többször átmosni váltott hideg vízben, majd szűrőedényben erős vízsugárral átöblíteni. Ezzel az alapos mosással a növényvédőszer-maradványok és a káros mikrobák nagy része is eltávolítható a felületükről.

A tartósításra többféle módszer adott, mindnek az a lényege, hogy a romlást okozó káros mikrobákat elpusztítsa, megakadályozza az elszaporodásukat. Erre alkalmas a cukor, a méz, az ecet, a só vagy az alkohol is. A boltokban kapható tartósítószerek is bevethetők, a használati utasítás pontos betartásával.

Tartósítás tartósítószerek nélkül

A hőkezeléssel történő tartósítás, vagyis a dunsztolás az egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb befőzési módszer. A főzés, hőkezelés szinte teljesen elpusztítja a baktériumokat, a romlást okozó káros mikrobákat, ennek köszönhetően megnöveli a házi készítésű csemegék eltarthatósági idejét.

Száraz dunszt

Az alaposan kimosott és kiszárított befőttesüvegekbe forrón kerül bele a lekvár, a lecsó stb. Arra kell törekedni, hogy a megtöltött üvegeket minél hamarabb lezárjuk, és lassítsuk az üvegek kihűlését. Szorosan egymás mellé rakva, plédbe csavarva vagy hűtőtáskába helyezve akár két-három napig is pihentethetjük a teli üvegeket.

Nedves dunszt

Ilyenkor főzés nélkül kerülnek az üvegekbe a gyümölcsök, zöldségek, és így indulhat a hőkezelés. A lezárt üvegeket egy nagyobb lábasba kell tenni, annyi vízzel, hogy ¾ részben ellepje őket. A lábas aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy hőálló rácsot kell helyezni, ezzel elkerülhető, hogy melegítés közben megrepedjenek az üvegek. Fokozatos melegítés és kb. 10 perc forralás után az üvegeket hagyni kell szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.

Dunsztolás sütőben

A megtöltött és légmentesen lezárt üvegeket egy zománcozott tepsibe rakjuk, a sütőtér közepére tesszük. Egyszerre legfeljebb 6-8 üveget használjunk, ne érjenek egymáshoz. A tepsibe öntünk fél liter meleg vizet. Alsó sütést válasszunk, majd 180 fokon addig melegítsük, amíg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni nem kezd. A gyümölcsöknél itt már ki lehet kapcsolni a sütőt, a zöldségeket kb. 120 fokon 20 percig még tovább lehet melegíteni. A végén az üvegeket még fél óráig hagyjuk a sütőben, majd szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Az üvegek légmentes lezárása a házi tartósítás egyik legfontosabb eleme. Ha nem záródik rendesen az üveg, úgy könnyen megromlik, bepenészesedik a tartalma. Ezért fontos, hogy lehetőleg új, teljesen ép fedeleket használjuk a lezáráshoz, és még a csavaros tetőre is kerülhet kívülről fólia vagy celofán.

Jöhetnek az extrák!

A hagyományos sárgabarack-lekvár, lecsó és paradicsomszósz mellett érdemes kísérletezni új ízekkel, kombinációkkal is, amelyeket nem találni meg az üzletek kínálatában. Nemcsak a kamra polcáról jön majd jól egy-egy különleges, pikáns íz télire, de ajándéknak is remek ötlet.

  • Vanília, fahéj és mandulalikőr, vagy éppen zöldfűszerek hozzáadásával teljesen újjászülethet egy-egy megszokott ízű gyümölcs.
  • A szőlőt is el lehet tenni télire szegfűszeggel. Praktikus egy kis ollóval levagdosni a szőlőszemeket úgy, hogy maradjon rajtuk egy kevés szár. Így hibátlan és tartósabb lesz a befőtt.
  • A szilvához nemcsak a fahéj illik, dióval is mennyei lekvár készíthető belőle.
  • Zöldségből lekvár? Igazi ínyencség lesz a fahéjas-gyömbéres répalekvár naranccsal, vagy ha már narancs, társíthatjuk céklával és csokoládéval is.
  • Az ünnepekre pedig ki kell kipróbálni a mézeskalácsos fűszerkeverékkel készült sütőtökdzsemet.
Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek